Druk en compressie

Verschil tussen druk- en compressiekleding

De effecten die druk- en compressiekleding op het lichaam hebben, zijn gebaseerd op mathematisch berekende druk. Bij drukkleding is de druk gelijkmatig verdeeld over het hele product. Compressiekleding is opgebouwd met progressieve compressie, waarbij de sterkste ondersteuning aanwezig is in de extremiteiten en geleidelijk afneemt richting het midden.

Druk berekenen en toepassen

Druk is de negatieve relatie tussen de omtrek van het lichaamsdeel en de omtrek van het kledingstuk. De stof zelf creëert geen drukniveaus. De ervaren productieprofessionals van Lymed berekenen de druk op basis van uw lichaamsmetingen. De druk wordt mathematisch berekend, gebaseerd op de wet van Laplace en de rek- en hersteleigenschappen van het gekozen materiaal.

Maatwerk versus standaard product

De functionaliteit van compressie- en drukkleding wordt beïnvloed door verschillende factoren, van de kenmerken van het product tot het juiste gebruik ervan. Voor effectieve drukbehandeling zijn de belangrijkste kenmerken van de producten het behalen van het opgegeven compressie- of drukniveau, de intensiteit van de compressie of druk, en de levensduur van het product.

Bij op maat gemaakte producten kan het drukniveau nauwkeuriger worden bepaald dan bij standaardmaten. Hogere drukniveaus kunnen veiliger worden gebruikt bij op maat gemaakte kledingstukken dan bij kledingstukken in standaardmaten.

Kwaliteit en testen

De producten en materialen van Lymed worden jaarlijks getest door gespecialiseerde, onafhankelijke onderzoeksinstituten om ervoor te zorgen dat de producten voldoen aan de opgegeven compressie- en drukniveaus, en dat de producten ook bestand zijn tegen de opgegeven compressie en druk.

Classificaties en drukniveaus

Lymed compressiekleding van klasse 1 tot klasse 4 is gebaseerd op de Europese prestandaard ENV 12718/2001. Deze verschillende classificaties zijn primair gecreëerd om het praten over compressieniveaus te vergemakkelijken, diagnostische beslissingen te ondersteunen en als een tool voor de behoeften van de gezondheidszorg. In medische compressieproducten, zoals die van Lymed, wordt het drukniveau altijd weergegeven in millimeters kwik (mmHg).

De drukaanbevelingen van de productgroepen die door Lymed worden aangeboden, zijn gebaseerd op aanbevelingen voor geschiktheid zoals vermeld in de literatuur. De compressieklasse of drukniveau van het kledingstuk wordt geselecteerd op basis van de blessure, ziekte of het te behandelen gebied. In sommige gevallen kunnen verschillende drukniveaus of combinaties van progressieve en gelijkmatige druk in hetzelfde product worden verwerkt.

Compressiekleding
Klasse
Compressie
Richtlijn (ENV 12718/2001)
CCL1
15-21 mmHG
Geschikt voor spataderen, dagelijkse zwelling zoals lymfoedeem, acrocyanose, post-varicectomie en -sclerotherapie, artrose.
CCL2
23-32 mmHG
Aanbevolen bij posttrombotisch syndroom, diepe veneuze trombose en insufficiëntie, behandeling van ulcera, posttraumatische behandeling, onomkeerbaar lymfoedeem, lipoedeem.
CCL3
34-46 mmHG
Geschikt voor ernstige oedeem, chronische hypodermitis, onomkeerbaar lymfoedeem.
CCL4
> 49 mmHG
Alle eerder genoemde pathologieën in hun meest ernstige vorm.
Klasse
Compressie
CCL1
15-21 mmHG
CCL2
23-32 mmHG
CCL2+
> 32 mmHG

De Lymed Sport producten bevatten een combinatie van verschillende compressieklassen

Drukkleding
Niveau
Druk
Normal
23-30 mmHG
Lightened
16-22 mmHG
Niveau
Druk
Light
9-13 mmHG
Medium
14-20 mmHG
Strong
21-30 mmHG
Niveau
Druk
Light
10-18 mmHG
Niveau
Druk
Normal
23-30 mmHG

Tenzij anders aangegeven bij het product

Niveau
Druk
Light
10-18 mmHG

Bij Lymed Well-being producten wordt druk gecombineerd met zeer lichte compressie

Theoretische drukniveaus

Het drukniveau wordt beïnvloed door de grootte van het product en de structuur van het weefsel. Onder andere daarom wordt het drukniveau als een bereik weergegeven. Bij standaardmaten kunt u het drukniveau beïnvloeden door de juiste maat te kiezen. Het rust- en werkingsdruk kan van patiënt tot patiënt verschillen. Optimale druk of compressie wordt behaald door te kiezen voor maatwerk.